De rubriek VRAAGT geeft onze relaties, studenten en medewerkers de kans om een vraag te stellen. Theo Lammers stelde in de vorige editie van WERKT! een vraag aan Harold Vulink, innovatiemakelaar van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT).

Theo Lammers

Directeur Kaak Group en voorzitter
Achterhoeks Centrum voor Technologie.

De beroepsbevolking in de Achterhoek daalt de komende jaren fors. Het is belangrijk dat (jonge) professionals behouden blijven voor de regionale arbeidsmarkt. De vraag hoe de regio dit moet doen, houdt ook Theo Lammers, directeur van de Kaak Group, bezig.


Hoe ziet Harold Vulink zijn rol in het behouden van (jonge) professionals voor de regio?


“Wat mij betreft moeten we ons als regio niet te veel richten op het ‘angstvallig behouden’ van jonge professionals. Jongeren zijn nieuwsgierig en hebben nu eenmaal de behoefte om hun vleugels uit te slaan. Ze willen zich verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door te gaan studeren aan het hbo en ervaringen op te doen over de grens van de regio. Dat moeten we ze gunnen!”

BEHOEFTEN PER LEVENSFASE

Feit blijft dat de beroepsbevolking in de Achterhoek daalt en bedrijven staan te springen om personeel. “Dat klopt en daar moeten we ook wat aan doen, maar we moeten investeren in de juiste dingen”, vindt Harold Vulink. Hij legt uit: “Mensen hebben in iedere levensfase andere behoeften. De Achterhoek heeft een beperkter aanbod als het gaat om de behoeften van jongeren. Veel jongeren willen studeren en het gevoel van een ‘studenten­stad’ ervaren. We kunnen natuurlijk alles op alles zetten om dat in de regio mogelijk te maken, maar daar geloof ik niet in.”

HAROLD VULINK

Geboren met ‘twee rechterhanden’ en geboeid door de interactie mens-techniek. Hij studeerde HRM aan Saxion Hogeschool en behaalde in 2011 de ‘Master of Business Administration’. Hij werkte lange tijd als (interim) manager/adviseur voor diverse opdrachtgevers. Sinds 2017 is hij innovatiemakelaar van het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT). Samen met Sandra en hun twee kinderen woont hij in Gorssel. Werken aan technische oplossingen vormt een rode draad in zijn leven.

ACHTERHOEKS CENTRUM VOOR TECHNOLOGIE (ACT)

ACT vormt de regio van het Regionale Centrum voor Technologie Gelderland (RCT) en is een netwerkorganisatie voor en door ondernemers in de Achterhoekse maakindustrie en ICT, met als doel verbindingen te leggen. Deze verbindingen worden door de innovatiemakelaar vraaggestuurd en kosteloos gelegd.

FOCUSSEN OP KRACHT

“Waar ik wel in geloof, is dat we ons als regio focussen op onze kracht. Laten zien wat we wél te bieden hebben en dit met elkaar verder versterken”, vervolgt Harold Vulink. Hij verwijst naar het onderzoek ‘De Kracht van Oost-Nederland’, dat in 2016 werd uitgevoerd door wetenschappers van verschillende universiteiten. “Het blijkt dat Oost-Nederland zich sneller ontwikkelt dan gemiddeld. Voor wat betreft de concurrentiepositie kan het gebied zich op een aantal punten meten met de wereldtop. Bovendien heeft onder andere de maakindustrie, die van oudsher in de regio aanwezig is, zich ‘slim’ ontwikkeld. Innovatie krijgt een kans, omdat bedrijven verbinding met elkaar zoeken als het gaat om ontwikkeling. De Achterhoek is een groene, landelijke regio met veel ruimte en betaalbare woningen. Kortom, een regio die voor hoger opgeleiden met (jonge) gezinnen heel aantrekkelijk is en veel kansen biedt.”

STERKE VERBONDENHEID

“We moeten ons dus vooral richten op deze doelgroep. Laat zien dat de Achterhoek dé ideale plek is om je te settelen en investeer blijvend in de voorzieningen die de regio voor deze groep aantrekkelijk maakt. Denk aan een goede (digitale) infrastructuur, uitdagende banen, goede onderwijs­faciliteiten voor kinderen, maar ook voor volwassenen om ‘een leven lang ontwikkelen’ mogelijk te maken en voldoende betaalbare woningen. Als we ons daar als regio op focussen, vertrouw ik erop dat de (jonge) professionals terugkeren. Vergeet niet dat Achterhoekers een sterke verbondenheid met elkaar en met de regio voelen. Uiteindelijk willen velen terug naar hun roots. Dus: laat ze eerst ‘los’ en ontvang ze na een aantal jaren, als ze zich verrijkt hebben met kennis en ervaringen, met open armen. Van de kennis en ervaringen die ze elders hebben opgedaan, kunnen we als regio alleen maar leren.”

VOLGENDE KEER: HAROLD VULINK VRAAGT

“Om de regio aantrekkelijk te houden, hebben we onder andere ‘onafhankelijke doeners’ nodig: mensen met een duidelijke visie die, los van alles, hun ideeën waarmaken. Jeroen Schreurs, ondernemer, is zo’n onafhankelijke doener. In Winterswijk creëert hij een ‘broedplaats’ voor ondernemers waar ze hun ideeën kunnen concretiseren.”

“Wat is volgens hem het geheim van een goede broedplaats?”

DEEL DIT ARTIKEL