DE + VAN DE OPLEIDING SMART INDUSTRY EN SMART BUILDING

VRIJHEID ZORGT VOOR SLIMME OPLOSSINGEN

Saphira Ebbing en Maud Berkhuizen begonnen ruim twee jaar geleden aan hun opleidingen Smart Building (Saphira) en Smart Industry (Maud). Nieuwe opleidingen die inspelen op de toekomst van slim bouwen en innovaties in de techniek. Mooie combinaties met veel mogelijkheden, zo zeggen Saphira en Maud.

Het Graafschap College is in 2017 het eerste roc in Nederland dat de nieuwe opleidingen ontwikkelt en introduceert. Kortgezegd combineert Smart Building bouwkunde en installatietechniek en is Smart Industry een cross-over van mechatronica, ict en technische bedrijfskunde. Beide opleidingen zijn in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven vormgegeven.

SLIMMER WERKEN

Voor beide nieuwe opleidingen geldt dat deze zich vooral richten op slimmer en efficiënter werken. “Smart Building gaat niet zozeer om slimme gebouwen, maar om slim bouwen. Dus de bouw en installatietechniek beter op elkaar afstemmen, zodat die twee disciplines elkaar tijdens de bouw beter begrijpen”, zegt Miguel Visser, senior docent Smart Building. “Daarom bijt Smart Building de bestaande bouw- en installatieopleidingen ook niet. Het is een waardevolle aanvulling.” Datzelfde geldt voor Smart Industry, zo vult Patrick Heins aan. Hij is vanaf de start betrokken bij de opleiding en begeleidt onder andere de stagiaires. “Als het gaat om robotica en automatisering heeft Nederland wel een inhaalslag te maken ten opzichte van veel andere landen. De behoefte aan impulsen op dit gebied is bij veel bedrijven dan ook groot. Hoe kunnen we die achterstand verkleinen? Daarom hebben we samen met deze bedrijven in de regio Smart Industry ontwikkelt.”

VRIJHEID

Het ‘Smart’ in beide opleidingen zit dus niet in de producten, maar in het denken. Heins noemt een voorbeeld: “Bij mechatronica richten we ons bijvoorbeeld op reparatie van machines. Smart Industry draait om de vraag hoe we de onderhoudscyclus kunnen aanpassen, zodat we minder vaak reparaties aan een machine hebben. Dat is een andere manier van benaderen, waarin je veel vrijheid hebt. Zeker als je een onderzoekende houding hebt. De juiste vragen stellen, leidt vaak tot slimme oplossingen.” Die vrijheid ervaren Saphira en Maud ook allebei. “Je werkt veel in groepjes aan projecten en daarbinnen is er vaak ruimte voor je eigen creativiteit en ideeën. Dat stimuleert wel”, zegt Saphira (18 jaar). “En wat de opleiding ook leuk maakt, is dat je wel gewoon elementen uit de praktijk doet. Metselen of een lamp aansluiten bijvoorbeeld. Zodat je wel een beeld hebt van de werkzaamheden die in de bouw en installatie worden uitgevoerd.”

“Ik heb ook aangegeven dat ik kan lassen dus als ik een keertje moet inspringen, kan dat”

LASSEN

Die praktijk vindt Maud (19 jaar) ook erg leuk. “Vooral het lassen vind ik erg mooi om te doen. Dat heb ik ook op mijn stage bij Gunnebo gemeld. Daar worden kluizen gemaakt en ik zit als stagiair vooral op kantoor. Maar ik heb aangegeven dat ik ook kan lassen dus als ik een keertje moet inspringen, kan dat”, zegt Maud enthousiast. Toch is het niet de praktijk waar Mauds toekomst ligt, zo zegt ze zelf. “Ik wil meer de kant van procesverbetering op. Kijken hoe je bedrijfsprocessen kunt optimaliseren en slim kunt verbeteren. Die analytische en bedrijfskundige kant vind ik het meest interessant.” Saphira is blij met de veelzijdigheid die de opleiding Smart Building biedt. “Ik weet nog niet helemaal wat ik na deze opleiding ga doen als ik na volgend jaar mijn diploma heb, maar ik weet wel dat ik veel kanten op kan. Uitvoerder op de bouw bijvoorbeeld, waarbij je als spil fungeert tussen alle specialisten die daar werken. Je merkt wel dat daar bij veel bedrijven grote behoefte aan is.”

MEIDEN IN BOUW EN TECHNIEK

Hoewel ze misschien in ondertal zijn, voelen Maud en Saphira zich helemaal thuis binnen de techniek en bouw op het Graafschap College. “Het is een uitdagende studie met mooie toekomstperspectieven, voor mannen én vrouwen”, zegt Saphira, een van de zeven vrouwelijke studenten Smart Building in haar (derde) leerjaar. Bij Smart Industry is Maud een van de twee vrouwelijke derdejaars. “Bedrijven reageren vaak enthousiast als er een vrouwelijke stagiair komt. Helemaal als ik ze dan ook nog vertel dat ik kan lassen”, zegt Maud lachend. Maud is eveneens studentambassadeur en promoot in die rol ook het technisch onderwijs.

MEER LEZEN OVER

ACHTER DE SCHERMEN...

DEEL DIT ARTIKEL