DE + VAN DE OPLEIDING HAARVERZORGING

VRIJHEID VOOR EIGEN CREATIVITEIT EN INITIATIEF

Buiten de lijntjes kleuren. Dat is wat Heleen Florijn graag doet. “Dat deed ik al tijdens de opleiding Haarverzorging. Mijn eigen creativiteit ruimte geven en daarbinnen grenzen opzoeken. Met als doel die grenzen verleggen en zo nog beter te worden.”

In haar eigen Make Up & Hair salon in Doetinchem heeft de 26-jarige onderneemster net een klant geholpen, als ze meer vertelt over haar prille, succesvolle carrière als zelfstandig ondernemer. “Ik ben vrijwel direct na het behalen van mijn diploma op het Graafschap College voor mezelf begonnen. Dat ondernemende heeft er altijd wel ingezeten bij mij en dat is binnen de opleiding Haarverzorging eigenlijk alleen maar gestimuleerd. Een sterk punt van het team Haarverzorging, want de docenten zien de studenten écht en kijken naar ieders talent.”

LERENDE OMGEVING

Dat Heleen niet zomaar een student is, valt de docenten al snel na haar start op het Graafschap College op. Vol overgave zet ze zich in en toont ze initiatief. Door mee te doen aan wedstrijden, maar ook door te helpen bij demonstraties en opdrachten op school. “Ik kende vanuit een eerdere grimeursopleiding veel modellen. Dus als we die nodig hadden, regelde ik die.” Naast de getoonde inzet valt ook de creativiteit van Heleen op. “Door ook je eigen ideeën uit te werken, geef je samen met de docenten de opleiding verder vorm. Die vrijheid wordt gelukkig geboden en het Graafschap College staat echt open voor verandering. In zo’n lerende omgeving kun je je creativiteit kwijt en daarin heb ik me altijd erg thuis gevoeld.”

“Kennis hebben is macht, kennis delen is kracht”

UITBLINKER

Heleens inzet en doorzettingsvermogen worden in 2014 beloond met de titel ‘Uitblinker van het Graafschap College’. De Uitblinkersverkiezing* was een jaarlijks initiatief van de MBO Raad, waarbinnen ieder deelnemend roc een student selecteerde die uitzonderlijk goed presteerde. Namens het Graafschap College veroverde Heleen tijdens de landelijke finale een plek in de top tien. “Dat was natuurlijk een enorme eer en geweldig om mee te maken, maar dat is niet alleen míjn verdienste geweest. Ik heb van het Graafschap College de mogelijkheid gekregen om de opleiding, die normaal gesproken drie jaar duurt, in iets meer dan een jaar af te ronden. Zo heb ik lessen uit het eerste, tweede en derde jaar gecombineerd kunnen volgen. Die flexibiliteit kan veel voor studenten betekenen.”

ZELFREDZAAMHEID

Het sturen op zelfredzaamheid, zoals het Graafschap College dat in de lessen doet, ziet Heleen als een ‘bijzonder waardevolle voorbereiding’ op de arbeidstoekomst van de studenten. “Meiden die kapper willen worden, zijn doeners. Tijdens de opleiding worden ze uitgedaagd om zelf te leren en te experimenten. Fouten maken mag. Om daarna gezamenlijk te kijken waarom iets niet is gelukt of het resultaat toch anders is dan vooraf gedacht. Door ze dit te laten ervaren en vervolgens ook te laten nadenken over een oplossing, bereid je ze echt voor op de praktijk van de salons waar ze na de opleiding gaan werken. Die vertaalslag naar de praktijk maakt de opleiding heel goed.”

SFEER

Datzelfde geldt overigens ook voor de sfeer en faciliteiten op school, zegt Heleen. “Ik heb de opleiding Haarverzorging ervaren als een warm bad. Het team en de studenten willen hard werken en er wordt duidelijk gecommuniceerd. Maar er is ook ruimte voor gezelligheid. Belangrijk, want die staat ook in de salon centraal. Presteren en het de klant naar de zin maken, gaan in ons vak hand in hand.”


MEER LEZEN OVER

LEERBEDRIJF

Niet lang nadat Heleen haar eigen salon begon, heeft ze zich tot Erkend Leerbedrijf laten accrediteren om zo jong talent de kans te bieden zich in de praktijk te ontwikkelen. “Aan die rol van praktijkopleider hecht ik grote waarde. Ik ben geen kapster geworden om mijn kennis voor mezelf te houden, die wil ik delen. Kennis hebben is macht, kennis delen is kracht.” Ook in de begeleiding van de stagiaires legt Heleen de nadruk op het durven ontplooien van de eigen creativiteit. “Ik daag stagiaires uit om te durven. Bedenken wat je wilt, hoe je het gaat aanpakken en vervolgens uitproberen. Dat is de enige manier om beter te worden.”

DEEL DIT ARTIKEL