Ole Bekker is ‘pas’ 18 jaar, maar heeft nu al een duidelijk doel voor ogen: carrière maken in de commerciële wereld en daar het verschil maken. “Commercie zie ik als een wedstrijd. Beter zijn dan je concurrenten, daar draait het om. Dat lukt alleen als je jezelf continu uitdaagt om met verrassende ideeën te komen en het anders te doen dan de rest.”

Als tweedejaarsstudent (Junior) accountmanager (niveau 4) is Ole Bekker hard op weg om deze ambitie waar te maken. Zijn studieloopbaan loopt gesmeerd. “De opleiding gaat me goed af. Zo goed zelfs dat ik hem versneld mag volgen. Als ik in dit tempo doorga, rond ik de opleiding een half jaar eerder af. Het vraagt discipline en extra inzet, maar dat heb ik er voor over”, zegt Ole Bekker.

ZONDER TWIJFEL

De keuze voor de opleiding Commercie was snel gemaakt. “Commercie trekt me en ik denk ook dat daar mijn talent ligt. Het feit dat het eerste jaar van deze opleiding een basisjaar is, wat betekent dat je kennismaakt met de verschillende kanten van dit vak, maakte dat ik geen moment heb getwijfeld. In het tweede jaar heb ik de keuze gemaakt voor het profiel (Junior) accountmanager. De kennis en ervaring die je in dit profiel opdoet, is breed en komt in veel beroepen van pas.”

HAVO ÓF MBO

Zijn plan is om een hbo-opleiding te volgen. “Ik heb mavo gedaan, dus rechtstreeks doorstromen naar het hbo zat er niet in. Toen het einde van mijn mavo-opleiding in zicht kwam, heb ik twee opties onderzocht: naar de havo óf naar het mbo. Ondanks het feit dat de route via het mbo een jaar langer duurt, heb ik er toch voor gekozen. Met deze beroepsopleiding doe ik veel kennis en ervaring op die straks op het hbo goed van pas komt. En dat jaar ‘extra’ heb ik nu dus ook nog terug weten te brengen naar een half jaar”, vertelt Ole Bekker.

GOEDE VOORBEREIDING

Vooral het samenwerken in projecten, het presenteren van plannen en het opdoen van stage-ervaring ziet hij als belangrijke pré’s in de voorbereiding op het hbo. “En het zijn ook nog eens de onderdelen die de opleiding zo leuk maken. Bij de projecten werk ik samen met klasgenoten aan (fictieve) opdrachten. We hebben allemaal een andere rol en ‘spelen’ op die manier de werkelijkheid na. Ook op mijn stage bij Optimaal FM kijk ik met veel plezier terug. Ik werkte op de salesafdeling en hield mij vooral bezig met het verkopen van reclamezendtijd. Regelmatig ging ik met de salesmedewerkers op bezoek bij klanten. Je ervaart hoe verkoopgesprekken in de praktijk gaan en daar heb ik veel van geleerd”, vertelt Ole Bekker enthousiast.

“Het verschil maken door het anders te doen dan anderen”

WINNAAR

Ole Bekker kan met recht een talentvolle student worden genoemd. Niet alleen vanwege zijn goede school- en stageprestaties, maar ook vanwege zijn succesvolle deelname dit jaar aan Skills Heroes, de landelijke beroepenwedstrijd voor het mbo. “Ik heb de Skills Heroes gewonnen”, vertelt hij trots. “Samen met een klasgenoot reageerde ik op een oproep van een docent. Hij zocht studenten die wilden deelnemen aan deze wedstrijd. Ik hou wel van een competitie, dus heb me opgegeven. Er volgde een aantal (regionale) voorrondes en uiteindelijk wist ik me te plaatsen voor de landelijke finales in de RAI in Amsterdam. Drie dagen werkte ik aan een fictieve opdracht van het bedrijf Scandia Gear. Ik moest een sterkte-zwakte analyse maken, een verkoopplan opstellen, een verkoopgesprek voeren en mijn bevindingen en ideeën presenteren”, legt Ole Bekker uit. Was het een grote verrassing toen hij de wedstrijd won? “Eerlijk?”, vraagt hij een beetje lachend. “Niet echt. Je trekt drie dagen intensief op met je ‘concurrenten’ en hoort hoe zij met hun opdracht bezig zijn. Daardoor kreeg ik al vrij snel het gevoel dat ik een grote kans maakte.”

ANDERS DAN DE 'REST'

Kortom, ambitieus en met vertrouwen gaat Ole Bekker zijn toekomst tegemoet. “Het lijkt me interessant om 'later’ voor een investeringsmaatschappij te werken, maar misschien begin ik zelf wel een bedrijf. Als ik maar meerwaarde kan bieden met mijn andere, verrassende aanpak. Daar doe ik het voor!”

DEEL DIT ARTIKEL