LEREN EN LEVEN IN BERLIJN

MOOIE KANS IN EEN WERELDSTAD

Ervaringen in het buitenland maken studenten zelfstandig en taalvaardig. Dat is waarom het Graafschap College haar studenten regelmatig de grens laat overgaan. In december 2018 verbleven 25 studenten in Berlijn.

Toen Ole Bekker en Ryan Meerbeek, beide 18 jaar, de kans kregen twee weken naar de Duitse hoofdstad te gaan, twijfelden ze niet lang. “Ik zag dit als een mooie kans”, zegt Ryan. “Je moest je twee weken lang redelijk zelfstandig zien te redden in een wereldstad. Dat was een uitdaging. Daarnaast zou het goed zijn voor m'n Duits.” Ole vult aan: “Mensen van school die meegingen kende ik nauwelijks, maar dat hield me niet tegen.”

ALLES IN HET DUITS

Tijdens het verblijf deelden Ryan en Ole een appartement met andere studenten. De ochtenden brachten ze door bij een taalschool waar ze Duitse les kregen. “Tijdens deze lessen gaat echt alles in het Duits”, vertelt Ryan. “We zaten in een klas met studenten van over de hele wereld; van Japan, Colombia en Canada tot Zweden. Onderling praat je Duits. In het begin sprak ik de taal nauwelijks, maar dat is wel vooruit gegaan.”

OPDRACHTEN EN VLOGS

De middagen werden gevuld met op­drachten. Ryan maakte met een groepje studenten folders in het Duits en Italiaans voor een plaatselijk bedrijf. Ole bracht de verschillen tussen Nederlandse en Duitse bedrijven in kaart. Ze brachten hiervoor bezoeken aan bedrijven. Ook waren er opdrachten vanuit school en maakten de studenten vlogs over hun verblijf in Berlijn. Daarnaast werkten ze aan een eindpresentatie waarin ze hun verblijf in de Duitse hoofdstad evalueerden. Uiteraard gebeurde dit ook allemaal in het Duits.

“Je moet jezelf twee weken lang redelijk zelfstandig redden in een wereldstad”

INITIATIEF TONEN

Ryan en Ole hebben niet alleen veel plezier gehad, ze hebben ook veel van hun reis geleerd. “Ik ben zelfstandiger geworden. De eerste paar dagen was er nog veel begeleiding vanuit school, maar je moest zelf boodschappen doen, afspraken maken met je ‘huisgenoten’ en door de stad reizen”, zegt Ole. “Je bent in je appartement niet alleen en moet rekening houden met anderen”, vertelt Ryan. “Daarnaast merkte ik dat je veel meer meemaakt als je zelf initiatief toont. En je wordt minder bang om mensen in een andere taal aan te spreken.”

ERVARING VAN HUN LEVEN

“Dit is ook precies wat het Graafschap College voor ogen heeft met de buitenlandervaringen”, vertelt Mareen Stoter, docent Duits. “Als studenten later gaan werken, moeten ze zelfstandig zijn, samenwerken met anderen en initiatief tonen. Daarnaast hebben veel bedrijven Duitse klanten. Het is belangrijk dat je die zonder schroom te woord kan staan. En net zo belangrijk: onze studenten doen met dit soort reizen de ervaring van hun leven op!”

LAAGDREMPELIG

Het Graafschap College vindt het belangrijk dat alle studenten mee kunnen doen met reizen zoals die naar Berlijn. “Dankzij subsidie van Erasmus+ en een bijdrage van het Graafschap College kunnen we dit soort reizen betaalbaar houden voor onze studenten”, vertelt Mareen. “Erasmus+ is het subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Dit programma biedt mensen van alle leeftijden de kans om kennis en ervaring op te doen of om die te delen bij organisaties en instellingen in verschillende landen.”

DEEL DIT ARTIKEL