DE + VAN DE OPLEIDING TECHNISCH LEIDINGGEVENDE

BREDERE BEDRIJFSBLIK DANKZIJ UITEENLOPENDE MODULES

Rik Harbers en Leroy ten Dolle zijn al werkzaam als leidinggevende bij Varex Imaging in Dinxperlo als ze starten met de opleiding Technisch leidinggevende. Rik en Leroy werken als teamleider in de productie. “Het mooie aan deze opleiding is dat je in één jaar een mbo-diploma op niveau 4 kunt halen”, zegt Leroy.

Samen met praktijkopleider Niels Roetert Steenbruggen vertellen Rik en Leroy enthousiast over de opleiding. “Het was voor ons beiden lang geleden dat we in de schoolbanken zaten, dus het begin was best pittig”, zegt de 47-jarige Rik lachend. Ook Leroy (34) moest weer even wennen aan het studeren. “Maar doordat de opleiding is opgedeeld in verschillende modules gaan we vrij snel en heel gericht door de stof. Dat maakt het wel wat eenvoudiger om weer te beginnen met een opleiding.”

EERSTE LICHTING

De studenten die momenteel de opleiding Technisch leidinggevende volgen, vormen de eerste lichting binnen deze studie. “Een opleiding waarin theorie en praktijk prima op elkaar aansluiten. Zo hebben wij de kennis uit de modules Functioneren, Beoordelen en Werkoverleg al direct op de werkvloer kunnen toepassen binnen onze teams”, zegt Rik. Leroy vult aan: “Net als de module Planning, waarbij zaken als urenplanning en - registratie aan bod komen. Werkzaamheden die je al wel kent vanuit de dagelijkse praktijk, maar de studie biedt een mooie theoretische aanvulling op die kennis.” Een half jaar na de start van hun opleiding ziet het tweetal er steeds meer de toegevoegde waarde van in. “In het begin dacht ik soms wel eens: 'wat moet ik hier nu mee?' Klantrelatiebeheer bijvoorbeeld. Daar heb ik in mijn functie niet direct mee te maken.

Maar omdat je voor opdrachten binnen deze module te rade moet gaan bij collega’s die er wél mee te maken hebben, leer je je eigen bedrijf veel beter kennen. Je gaat begrijpen waarom we binnen Varex Imaging bepaalde dingen wel doen en andere niet”, vertelt Rik.

ENTHOUSIASTE COLLEGA'S

Ook voor Leroy geldt dat de vakinhoudelijke modules veel meer brengen dan alleen de theoretische kennis. “Zo moesten we voor Materiaal- en Middelenbeheer in kaart brengen hoe we zaken als arbo- en veiligheid geborgd hebben. Als je dan bij de daarvoor verantwoordelijke collega’s aanklopt, geven die maar wat graag meer tekst en uitleg. Ze zijn stuk voor stuk enthousiast als je ze vraagt hoe we werken. Je krijgt dankzij de opleiding echt een veel bredere blik op Varex Imaging.” Zo’n kijkje in de keuken krijgen de studenten overigens niet alleen in hun eigen bedrijf. “Binnenkort komen alle studiegenoten en de docent hier voor een bedrijfsbezoek. Dat is een vast onderdeel van de opleiding. Je gaat bij elkaar op het werk langs om te kijken hoe zaken geregeld zijn. Bijzonder leerzaam en bovendien erg leuk. Zo zit er ook een jongen uit de bouw in onze klas en die heeft al meerdere keren aangegeven dat het er bij hen heel anders aan toegaat. Ik ben erg benieuwd hoe zij dan werken”, zo verheugt Rik zich al op het bezoek.

“Doordat de opleiding is opgedeeld in verschillende modules gaan we snel en gericht door de stof”

BEGELEIDING

De twee studenten zitten wekelijks vijf uur in de schoolbanken gedurende veertig weken. Daarnaast hebben ze iedere week een afspraak met praktijkopleider Niels. “De afspraak staat vast in de agenda, maar we slaan het ook wel eens over.

De mannen zijn enthousiast, de cijfers zijn goed en je merkt dat ze veel opsteken van de opleiding. Daarmee worden ze niet alleen betere teamleiders, maar bovendien medewerkers met een nóg grotere betrokkenheid. En dat is voor ons als werkgever een leuke extra”, besluit Niels.

MEER LEZEN OVER

NAUWE SAMENWERKING

Varex Imaging Nederland BV in Dinxperlo ontwikkelt, produceert en levert componenten voor medische en industriële röntgenapparatuur. Binnen het internationale en vooruitstrevende bedrijf staan kwaliteit en goed gekwalificeerde medewerkers centraal. “Daarom is onze nauwe samenwerking met onder andere Graafschap College ook zo belangrijk”, zegt Niels Roetert Steenbruggen, Production Manager en praktijkopleider binnen het bedrijf. De bbl-opleiding Technisch leidinggevende sluit in zijn ogen goed aan op de wensen vanuit het werkveld. “Modulair, praktisch en technisch ingestoken en met de beperkte duur van een jaar. En bovendien af te sluiten met een mbo-diploma op niveau 4. Daarmee motiveer je zowel de bedrijven als de medewerkers echt.”

DEEL DIT ARTIKEL