DE + VAN GRAAFSCHAP HELPT SCOREN

JOUK VOELDE ZICH
GELIJK WELKOM

“Een veilige plek waar je welkom bent, gezien wordt en er zijn mag, ongeacht je kwaliteiten of achtergrond. Zo heb ik destijds Graafschap Helpt Scoren als deelnemer ervaren", zegt Jouk Spaan. Na zes jaar is hij terug als stagiair en zet hij zich als ervaringsdeskundige in voor jongeren die zijn vastgelopen op school.

Graafschap Helpt Scoren is een time-outvoorziening voor jongeren die om uiteenlopende redenen vastlopen op school. “Dat kan komen door een instabiele thuissituatie, gedragsproblemen of een verkeerde beroepskeuze. Maar vaak zie je een combinatie van omstandigheden die ervoor zorgen dat jongeren uitvallen op school en niet verder komen. In dat geval komen ze hier voor een reset”, zegt Samir Makhoukhi, projectmedewerker van Graafschap Helpt Scoren.

DEELNEMER WORDT GEZIEN

Die reset bestaat uit een project van twaalf weken waarin de deelnemers een intensief programma moeten afwerken.

Samir: “Daarbij houden we ze een spiegel voor en gaan we samen op zoek naar oorzaken en oplossingen. Belangrijk is dat de deelnemer, ondanks de problemen die er zijn, gezien wordt en zich veilig en gewaardeerd voelt. Vaak hebben ze een negatief zelfbeeld omdat ze, op het moment dat ze hier binnenkomen, in een lastige periode zitten met veel negativiteit. Wij bieden ze een plek waar ze welkom zijn en geven ze het gevoel dat ze begrepen worden.” Jouk bevestigt dat Samir en zijn collega’s daar goed in slagen. “Al tijdens mijn intakegesprek zes jaar geleden had ik het gevoel dat dit een fijne plek was. Warm en prettig om te zijn. Dat bleek ook tijdens de twaalf weken waarin we met het hele team gewerkt hebben aan mijn terugkeer in de schoolbanken.”

“De kracht van het project is dat we
uitgaan van de positieve eigenschappen
van de jongeren”

DE GRAAFSCHAP

Samir en Jouk doen hun verhaal in het supportershome van De Graafschap. “Dat we op De Vijverberg zitten, is niet toevallig”, zegt Samir. “Sport speelt een belangrijke rol in ons programma. De deelnemers hebben iedere middag een sportactiviteit, overigens niet alleen voetbalgerelateerd.” Volgens Jouk biedt sport een belangrijke uitlaatklep voor de deelnemers. “Je kunt je energie kwijt en met sportieve activiteiten kun je bovendien snel progressie boeken, hoe klein die stapjes misschien ook zijn. Maar die progressie zorgt voor succesbeleving en dat is heel belangrijk. De bevestiging dat je beter kunt worden door te doen en je in te zetten, stimuleert enorm.”

STRUCTUUR

Wat de deelnemers ook stimuleert, is de structuur. Samir: “Bij de meeste deelnemers zie je dat ze bij binnenkomst weinig structuur in hun leven hebben.

Naar school of naar het werk gaan ze meestal al niet meer en zo gaat het van kwaad tot erger. Daarom bieden wij een gestructureerd programma. Ontbijt en lunch zijn hier verplicht en daarna gaan we in groepen en individueel aan het werk met zaken als zelfreflectie, samenwerking, algemene ontwikkeling, budgettering en loopbaanbegeleiding. Op die manier ontdekken de deelnemers zelf ook waar hun interesses en talenten liggen. En krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf.” De samenstelling van de groep medewerkers is een mooi bewijs van het succes van de time-outvoorziening. “Ik ben niet de enige ervaringsdeskundige binnen het team. Kimly Navis is hier ook als deelnemer binnengekomen”, zegt Jouk. Samen met Samir, die een topsportachtergrond heeft, en projectleider Raymond Paintsil (oud-defensie) en Shahira Schut, begeleiden zij de deelnemers. Samir: “En in Graafschap-voetballer Youssef el Yebli hebben we een ambassadeur die ons naar buiten toe vertegenwoordigt.”

MEER LEZEN OVER

START 35E GROEP

Binnenkort start de 35e groep van Graafschap Helpt Scoren. “Een mooie mijlpaal, die bewijst dat onze aanpak werkt”, zegt Samir Makhoukhi. “De kracht van het project is dat we uitgaan van de positieve eigenschappen van de jongeren en hen meer structuur en discipline willen bijbrengen. Sport is een middel om dit te realiseren”, aldus Marieke Pol, oprichter van het project.

ZEER GOEDE RESULTATEN

Het Graafschap College is de grootste ‘afnemer’ binnen Graafschap Helpt Scoren. “Ze werken met drie groepen van twintig deelnemers per jaar. Daarvan leveren wij steeds twaalf studenten aan. En dat doen we niet voor niets, want de resultaten zijn zeer goed”, zegt Alex Jansen, manager Loonbaanplein, sector Educatie & Participatie van het Graafschap College. “Wij hechten grote waarde aan een goede studentbegeleiding om uitval tegen te gaan en Graafschap Helpt Scoren is één van de manieren waarop we dat doen. Nagenoeg alle deelnemers keren na deelname terug naar school. Soms op dezelfde opleiding, maar veelal kiezen ze een andere richting die toch beter bij ze past. En dat is nu juist waar het om gaat. Dat studenten op de juiste plek zitten en zich ook op school weer thuis voelen.”

DEEL DIT ARTIKEL