Hij runt twintig jaar lang een eigen goedlopend melkveebedrijf in Zutphen als Gerwin Wiegman (47) eind 2016 nadenkt over ‘de rest van zijn werkzame leven’. Hij besluit het roer om te gooien en kiest voor de zorg. Inmiddels werkt hij bij Elver in Nieuw-Wehl. “Vooral het oprechte en persoonlijke contact vind ik prachtig.”

Een fijn gezin met vier kinderen en een florerend eigen bedrijf. Daar tekenen veel mensen voor. Gerwin Wiegman heeft er dan ook nog geen genoeg van, maar denkt wel regelmatig na over zijn toekomst. “Ik heb altijd met plezier m’n werk gedaan, maar realiseerde me steeds vaker dat ik niet tot mijn 65e tussen de koeien wilde blijven. Ik wilde meer persoonlijk contact op mijn werk. Mijn uiteindelijke keuze voor de zorg is wat dat betreft echt een schot in de roos.”

BEGELEIDER

De vraag waarom Gerwin voor de zorg heeft gekozen, beantwoordt hij met een grote glimlach. “Ik heb een agrarische opleiding gevolgd en vervolgens als vertegenwoordiger in die branche gewerkt. Je hebt dan een commercieel doel. Ik wil graag écht contact met mensen en iets voor ze betekenen. Ik ben me gaan oriënteren en kwam al snel op de opleiding Maatschappelijke zorg op het Graafschap College uit. Die bbl-opleiding combineer ik nu met mijn werk als begeleider bij Elver.” In die rol speelt persoonlijk contact een hoofdrol. “Wij zijn er voor de bewoners. Wij helpen ze in hun dagelijks leven. De mate van begeleiding of verzorging die je moet bieden, hangt af van de samenstelling van de groep. Zo heb ik in mijn eerste studiejaar op een woongroep in Didam gewerkt waar vooral jongeren zaten. Die moet je vaak meer begeleiden dan verzorgen. Maar ik werk sinds februari bij de Balkenhof, op de hoofdvestiging van Elver in Nieuw-Wehl. Daar bestaat de groep uit oudere bewoners met verstandelijke en lichamelijke beperkingen. Daar komt meer verzorging bij kijken”, legt Gerwin uit.

“Mijn keuze voor de zorg was
voor mij een open deur”

DAGBESTEDING

Begeleiding en verzorging zijn twee van de drie soorten zorgverlening die tijdens de opleiding aan bod komen. “De derde is dagbesteding. Daarbij ga je met de bewoners op zoek naar manieren om zo actief mogelijk bij te dragen aan de samenleving. Door werk of andere activiteiten. Binnen deze vorm heb je erg veel interactie met de bewoners en ik denk dat ik die kant uiteindelijk het leukst zal vinden. Maar dat ga ik vanzelf ervaren als ik dat blok volg. Voorlopig stort ik me volledig op verzorgen.”

WELOVERWOGEN KEUZE

In eerste instantie wilde Gerwin een zelfstudie volgen. Dat hij uiteindelijk toch bij de opleiding van het Graafschap College is uitgekomen, is een weloverwogen keuze geweest. “Bij zelfstudie zou ik het weer alleen moeten doen. Zelf de structuur vinden en daaraan vasthouden. Nu zitten we met 21 collega’s van Elver in een klas en krijgen we les op de hoofdlokatie. De docenten komen naar ons toe om de lessen te geven. Die combinatie stimuleert enorm.” En ook binnen de klas geldt weer het voordeel van de persoonlijke interactie. “We hebben een gevarieerde klas. Mensen van begin 20 tot 50 jaar met allemaal een eigen achtergrond. Maar ook met een grote gemene deler: we genieten allemaal van het intensieve en open contact met de bewoners. Het is prachtig om te zien dat zij blij met je zijn en dat je echt onderdeel uitmaakt van de groep. Daar doen we het voor!”

BEGIN BEST SPANNEND

Als je twintig jaar geleden van school bent gekomen en daarna alleen maar gewerkt hebt, is de overgang naar werkend leren best spannend, zegt Gerwin. “Zeker omdat je te maken krijgt met mensen die heel persoonlijk, open en eerlijk zijn. Het betekent dat je zelf ook open moet zijn. Het leek me vooraf erg leuk, maar je moet het toch in de praktijk ervaren. Koeien praten niet terug. Maar ik was na de eerste kennismaking met bewoners en collega’s eigenlijk meteen om. Als je jezelf openstelt voor anderen, luistert en in jezelf wilt investeren, is het echt een van de mooiste dingen die je kunt doen.”

DEEL DIT ARTIKEL