INTERVIEW

STUDENT MIKE BESKERS DOET MEE AAN EUROPESE VAKWEDSTRIJD

VIA CHINA NAAR BOEDAPEST

Trots, dat zijn we op student Mike Beskers! Namens Nederland nam hij eind vorige maand deel aan EuroSkills in Boedapest, Hongarije. Een internationale beroepenwedstrijd, waar mbo-studenten met elkaar de strijd aangingen om de Europese titel ‘beste vakman of vakvrouw’.

Mike werkt bij Frontis in Varsseveld en combineert zijn baan met een deeltijd hbo-opleiding op het gebied van software development. Onlangs rondde hij de opleiding Applicatieontwikkeling (niveau 4) bij het Graafschap College met succes af. Het opdoen van internationale ervaringen tijdens de opleiding is voor het Graafschap College een belangrijk speerpunt en deelname aan internationale Skillswedstrijden wordt dan ook gestimuleerd. “Mijn deelname aan EuroSkills was een geweldige ervaring. Een kans die je maar één keer in je leven krijgt”, aldus Mike.

GOUD!

Mike plaatste zich voor EuroSkills door goud te behalen op het onderdeel ‘webdesigner’ tijdens Skills Heroes, de nationale beroepenwedstrijd die in maart dit jaar plaatsvond. “Zowel in de halve finale als de finale kreeg ik de opdracht om een website te ontwikkelen. De websites moesten aan verschillende eisen voldoen. Per website kreeg ik voor de bouw slechts enkele uren de tijd. Van de jury ontving ik in de finale de meeste punten. Ik ging voor goud en won dus goud!”

TWEEHONDERD TRAININGSUREN

Daarna begonnen vrijwel direct de intensieve voorbereidingen voor de Europese wedstrijd. “Samen met 33 winnaars van andere onderdelen van de vakwedstrijden vormden we het Team NL. De begeleiding was goed geregeld. Vanuit WorldSkills Netherlands werd ik gekoppeld aan expert Wouter Niekus en vanuit het Graafschap College werd ik begeleid door docent Tony Streef. Met deze begeleiders heb ik eerst een voorbereidingsplan gemaakt. Ik moest minimaal tweehonderd trainingsuren maken. Dat is een voorwaarde voor deelname aan EuroSkills. Deze trainingsuren heb ik vooral in mijn vrije tijd gemaakt. Ik besprak de lesstof met mijn begeleiders, ging er vervolgens zelf mee aan de slag en na afloop namen we mijn gemaakte opdrachten door. In het begin stond de training vooral in het teken van programmeertalen. Ik heb me verder verdiept in HTML, CSS en PHP. Vervolgens hebben we veel aandacht besteed aan het programmeren in Javascript. Hiermee kun je complexe applicaties bouwen, zoals games en toepassingen voor CMS-systemen. Daarnaast organiseerde WorldSkills Netherlands trainingen die we als Team NL hebben gevolgd over onder meer mental coaching, het omgaan met social media en het geven van interviews, die we als Team NL hebben gevolgd”, vertelt Mike.

“Het is niet niks om eerst Nederlands kampioen te worden en daarna op Europees niveau de kans te krijgen je kennis en vaardigheden te laten zien”

LEUK EN LEERZAAM

Deelname aan de Skillswedstrijden was niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. “Het is niet niks om eerst Nederlands kampioen te worden en daarna op Europees niveau de kans te krijgen je kennis en vaardigheden te laten zien. Gelukkig waren mijn ouders, vriendin en begeleiders er om me aan te moedigen. Van de trainingen tijdens het voorbereidingstraject heb ik veel geleerd over onder meer programmeertalen. Tijdens de wedstrijden heb ik geleerd om met tijdsdruk om te gaan. Prioriteiten stellen, omdat je niet al je werk afkrijgt”, aldus Mike.

TRAINING GEVEN IN CHINA

Maar de deelname aan EuroSkills heeft Mike meer gebracht: “Samen met Wouter ben ik voorafgaand aan EuroSkills een paar weken naar China afgereisd. Daar hebben we studenten voorbereid op de WorldSkills China en docenten getraind op het gebied van webdesign en applicatieontwikkeling.

Een unieke ervaring! En voor mij bovendien ook een goede voorbereiding op mijn deelname aan EuroSkills. Ik heb ruim twee weken Engels gesproken en opdrachtbeschrijvingen in het Engels gemaakt. Daarmee heb ik mijn Engelse taalvaardigheid verbeterd. Dat kwam van pas tijdens EuroSkills. De Chinese studenten en docenten waren heel blij dat wij er waren. Zo kregen we een warm ontvangst met een ceremoniële lunch. Ze waren heel beleefd en gedreven en leerden snel. Na iedere schooldag gingen ze thuis verder met oefenen om steeds beter te worden. Dat vond ik bijzonder om te zien. Het is mij opgevallen dat de verhouding tussen docent en student heel anders is dan in Nederland. Studenten stellen docenten vrijwel geen vragen over de lesstof en ook als zij op bepaalde gebieden meer kennis hebben dan hun docent, zullen ze daar niets mee doen.”

VERBREDE HORIZON

Mike is blij dat hij tijdens zijn opleiding de kans heeft gekregen naar het buitenland te gaan. “Unieke ervaringen die ik nooit meer vergeet. Het heeft mijn horizon verbreed. Vooral de reis naar China was bijzonder. Ik had nog nooit zo’n verre reis gemaakt. Het is best lastig om een tijd van huis te zijn en kennis te maken met andere culturen, maar het heeft me alleen maar mooie dingen opgeleverd en ik heb er enorm van genoten.”

DEEL DIT ARTIKEL