Als begeleider van vier statushouders, die in april van dit jaar begonnen aan hun opleiding, is Mark Limbeek nauw betrokken bij het project ‘Logistiek’. Een initiatief van het Graafschap College, Laborijn, diverse Achterhoekse gemeenten en uitzendbureaus Adecco, Timing, Start People en Limbeek Personeelsdiensten. “Een project dat het beste in je naar boven brengt”, zegt Mark.

Mark werkt inmiddels bijna twintig jaar in de uitzendbranche en runt nu zo’n anderhalf jaar zijn eigen bureau in Gaanderen. Als hij niet lang na zijn start als zelfstandige hoort over de plannen voor een project voor statushouders van het Graafschap College, is hij direct enthousiast. “Ik voel me persoonlijk betrokken bij deze groep. Mensen die huis en haard vaak overhaast moeten verlaten omdat ze niet langer veilig zijn en in een ander land een toekomst willen opbouwen. Deze groep is op zoek naar een plek waar ze zich weer happy en welkom kunnen voelen. Daaraan wil ik graag een bijdrage leveren.”

KEUKENTAFEL

Die drive vertaalt zich niet alleen in het werk van Mark. “Mijn vrouw en ik zijn allebei actief binnen het carnaval in Gaanderen. Tijdens het jeugdcarnaval

kwamen onze kinderen in contact met kinderen van een gezin dat ook gevlucht was en in Gaanderen woont. We zijn toen aan de praat geraakt en van het een kwam het ander.” Nicole, de vrouw van Mark, is ook aangeschoven. “Ik sprak de moeder van het gezin en ze vertelde onder andere dat ze moeite had met het begrijpen van een factuur van de orthodontist. Ik heb haar daarmee geholpen en ze daarna uitgenodigd om bij ons aan de keukentafel pannenkoeken te komen eten. Om nader kennis te maken met ons en een typisch Nederlands gerecht, maar vooral ook omdat wij het belangrijk vinden om ze het gevoel te geven dat ze onderdeel zijn van onze samenleving.”

“Handen uit de mouwen en hard werken, daar zijn we van in de Achterhoek”

MOTIVATIE

Volgens Mark is dat laatste voor alle kandidaten die deelnemen aan het project een heel belangrijke motivatie. “Misschien wel de voornaamste. Ze willen zich inzetten voor hun gezin, voor zichzelf en ze willen het gevoel hebben dat ze een economische bijdrage leveren. Een eigen inkomen verdienen, vooral dat is een grote drijfveer. De motivatie van de kandidaten is echt indrukwekkend.” Binnen het project Logistiek begeleidt Mark een viertal deelnemers die de opleiding Logistiek medewerker niveau 1 en 2 volgen in een aangepast programma. “Het gaat om kandidaten die allemaal hun inburgeringscursus al achter de rug hebben. In de eerste drie maanden hebben ze een intensieve opleiding gehad. Mark: “Daarbij is vooral aandacht voor de basis van het logistieke werk. Wat kom je allemaal tegen in een magazijn, hoe werk je veilig en waar moet je op letten. Sommige deelnemers hebben eerder in een magazijn gewerkt, maar anderen komen uit een heel ander vak. Zo was een van de deelnemers die ik begeleid voorheen boer in Eritrea.”

VRIJ VRAGEN

Bij die basisopleiding horen ook onderwerpen die je volgens Mark misschien niet snel zou verwachten. “Zaken als vrij vragen en pauzes nemen of omgaan met collega’s.

Voor ons de gewoonste zaak van de wereld, maar vaak kennen ze in andere culturen gebruiken die wij niet hebben. Dat zijn wel eyeopeners in een traject als dit. Het zijn in ieder geval elementen die ik erg leuk vind en mij in mijn werk, maar ook persoonlijk, verrijken.” Na de introductie-opleiding zijn de deelnemers deze zomer gestart met een bbl-opleiding op het Graafschap College, waarbij ze drie of vier dagen in de week bij een leerbedrijf gaan werken en één dag in de week naar school gaan. Als het goed is, hebben ze na ongeveer anderhalf jaar het diploma op zak.

ACHTERHOEKSE MENTALITEIT

Mark is ervan overtuigd dat de statushouders succesvol zullen zijn op hun werkadressen. “Een project als dit past veel Achterhoekse bedrijven prima. Handen uit de mouwen en hard werken, daar zijn we van. Maar dan wel met oog voor de persoon, dus respect en waardering op de werkvloer. Je ziet dat veel statushouders een soort ingetogen en hulpvaardige houding hebben en dat sluit wel aan bij onze Achterhoekse mentaliteit.”

LOCATIE STOOMTRAM

Mark is enthousiast en vol lof over de inrichting van de opleiding. “Het Graafschap College heeft op de locatie Stoomtram een heus magazijn nagebootst, zodat de kandidaten ook echt het gevoel krijgen dat ze in een magazijn aan het werk zijn. Dat is bijzonder goed gelukt, waardoor ze zich ook goed kunnen voorbereiden op de praktijk, die nu gaat beginnen.” Ook de selectie van de deelnemers spreekt Mark aan. “Daarvoor zijn speeddates georganiseerd. Een leuke manier om kennis te maken met de mensen, en ook mooi om te zien hoe ze zich presenteren. Je ziet dat ze er echt voor gaan. Alleen die aanblik geeft al enorm veel energie.”

DEEL DIT ARTIKEL