ENTREE WERKT-VARIANT VAAK EEN UITKOMST

GEEN KLAS, TOCH EEN DIPLOMA

Binnen Nederland is het normaal (en verplicht) om een opleiding te volgen. Maar niet voor iedereen is studeren vanzelfsprekend. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor iemand voor zijn 27e nog geen diploma op zak heeft. Voor hen is de Entree-opleiding. Want de combinatie van werken en leren kan voor veel jongeren een uitkomst zijn.

De Entree-opleiding is voor jongeren die zestien jaar of ouder zijn en die geen diploma van het voortgezet onderwijs of het mbo hebben. De jongeren worden opgeleid op assistentenniveau. Met het Entree-diploma op zak kunnen ze, onder bepaalde voorwaarden, doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2 of zijn ze voorbereid op uitstroom naar werk.

STUDEREN OP DE WERKPLEK

“Als studenten gestart zijn met de Entree-opleiding, krijgen ze na tien weken een bindend studie-advies”, legt Yvonne van Rheenen, studieloopbaanbegeleider bij het Graafschap College, uit. “Hiermee geven we aan of de student in staat is de opleiding af te ronden en door te groeien naar een opleiding op niveau 2. Mocht dit niet het geval zijn, dan helpen we hem of haar bij de doorstroming naar werk. Een andere optie is de Entree Werkt-variant.

Bij deze variant worden werken en leren maximaal gecombineerd. De werkplek fungeert ook als leerplek. De student hoeft dus niet naar een schoolgebouw, maar de school, in de persoon van de docent, gaat naar de werkplek. Het doel is om de student uiteindelijk te begeleiden naar een reguliere baan.”

KIJKEN WAT NODIG IS

“Aan het begin van de opleiding lopen we met de studenten mee op de werkplek. We kijken wat ze doen en wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen en hoe we hierop kunnen aansluiten met vakken als bijvoorbeeld Nederlands, rekenen of zelfs Engels. Daarnaast worden de studenten begeleid door een praktijkopleider van het bedrijf. Dit hele traject duurt gemiddeld een jaar. Negen van de tien keer komen de studenten daarna in dienst van het stagebedrijf. Kan dat niet, dan kijken we of we hen naar ander werk kunnen begeleiden”, aldus Yvonne van Rheenen.

“Het is lang niet altijd onwil waardoor ze niet in staat zijn een opleiding af te ronden”

EEN-OP-EEN BEGELEIDING

“Ik denk dat het succes van deze maatwerkvariant voor een groot deel zit in de één-op-één begeleiding die we de studenten vanuit school kunnen bieden. Doordat we intensief contact met hen hebben, komen we er bijvoorbeeld achter tegen welke obstakels zij aanlopen. Het is lang niet altijd onwil waardoor ze niet in staat zijn een opleiding af te ronden. We merken bijvoorbeeld dat veel studenten aversie hebben ontwikkeld tegen school door negatieve ervaringen die ze eerder hebben opgedaan. Ze zien de Entree Werkt-variant niet als school. Wij behandelen hen als volwassenen en dat helpt en motiveert”, vertelt Yvonne van Rheenen.

’STAGIAIR(E)S ZIJN BELANGRIJK VOOR ONS’

Mainfreight is een internationale logistieke dienstverlener die sinds jaar en dag al werkt met stagiair(e)s. Vaak zijn dit bbl-studenten, maar sinds februari werkt Danny Torres Couronné er als Entree Werkt-student. Henrik Meelen is zijn praktijkopleider. “Stagiair(e)s zijn heel belangrijk voor ons”, vertelt Henrik.

“Om te kunnen blijven bestaan, moeten we niet alleen naar vandaag kijken, maar ook naar onze toekomst. En daar hebben we goed opgeleide mensen voor nodig. Wij leiden onze stagiair(e)s dus altijd op met het doel ze in dienst te nemen.”

INTENSIEVE BEGELEIDING

“Wat ik prettig vind aan de Entree Werkt-variant, is dat de begeleider vanuit school naar ons toe komt. Danny wordt heel intensief begeleid en als er issues zijn dan worden die snel opgepakt. Als er zaken spelen, bespreken we dat ook samen. Er is een goede wisselwerking tussen het Graafschap College, dat aan de ontwikkeling van de student werkt, en wij, die de begeleiding op de werkplek op ons nemen. Wat ook fijn is, is dat wij ongeveer een jaar de tijd hebben om te kijken of een student bij onze organisatie past. Wij steken natuurlijk geld en energie in de begeleiding, maar omdat de student studiefinanciering heeft, hoeven we nog geen loonkosten te betalen. Ik vind dat een mooie win-win situatie.”

MEER LEZEN OVER

LIEVER AAN HET WERK

Danny startte in februari met de Entree Werkt-variant bij Mainfreight. “Bij mijn vorige opleiding liep het mis”, vertelt hij. “Ik ben gewoon geen persoon die in een klas moet zitten. Ik ben veel liever aan het werk. De kans om te gaan werken en tegelijkertijd een opleiding op de werkplek te krijgen, greep ik dus met beide handen aan. Ik wilde al vanaf mijn twaalfde de logistiek in, dus bij Mainfreight zit ik prima op mijn plek. Ik wil graag mijn diploma halen en daarna het liefst een vaste baan bij dit bedrijf. Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar de functie van chauffeur. Wat er gebeurd was als ik de Entree Werkt-variant niet had kunnen volgen? Dan had ik waarschijnlijk geen diploma gehaald en was ik moeilijk aan werk gekomen. Nu heb ik zicht op dat papiertje en hopelijk op een toekomst in dit mooie bedrijf!”

DEEL DIT ARTIKEL